Visio Art Gallery

Zdeňka Vápeníková – Obrazy protkané životem a snem

Vernisáž: 5. 4. 2018 v 17:00
Výstava: 6. 4. – 27. 4. 2018

Zdeňka Vápeníková se narodila 9. 7. 1967 v Rokycanech. Od dětských let se věnuje hře na klavír, kterou studovala po ukončení základní školy na konzervatoři v Plzni a na JAMU v Brně. Vysokoškolská studia ukončila tříletým postgraduálním studiem ve Vídni na Hochschule für Musik und darstellende Kunst. Jako dítě též malovala pod vedením své babičky, profesionální výtvarnice Mileny Kašparové.

Po ukončení studií působila na Pedagogické fakultě v Plzni, potom na Hudební škole hl. m. Prahy a Gymnáziu J. Nerudy v Praze. Vystupovala též koncertně. Velký zlom v její činnosti přinesla neúspěšná laserová operace očí v r. 2000. Velice těžké a dlouhé období s velikými zrakovými problémy, vlivem kterých postupně musela Zdeňka Vápeníková opustit pedagogickou a na dlouhé roky i koncertní činnost, bylo prosvětleno pouze sny, ve kterých se jí objevovaly různé obrazy, které ve dne malovala. Tak se postupně dostala k výtvarné činnosti. Studovala ji tři roky na ZUŠ ve třídě profesora J. Dudka v Praze. Za litografii “Kostel a sloup Panny Marie Sněžné” v Rokycanech získala 2. cenu ve výtvarné soutěži vypsanou městem Rokycany.

Nyní navštěvuje Ateliér volné tvorby Střední uměleckoprůmyslové školy “Zámeček” v Plzni ve třídě prof. Libora Žižky a Lukáše Kudrny. V současné době žije v Rokycanech, věnuje se malování a hře na klavír. Jako dobrovolník působila v LDN nemocnice Motol v Praze, ráda též hraje v mateřském klubu “Brouček” Salesiánského střediska v Plzni. Nyní připravuje výstavy V Městské knihovně v Přešticích, galerii Visio art v Plzni a v Muzeu ve Strašicích.

Její tvorba zahrnuje kresby, pastely, akvarely, koláže, litografie, linoryty. Dětem, které má velmi ráda, jsou věnovány knížky “Barvy duhy (cyklus 15 obrázků s básněmi, písněmi, kamínkovým pexesem, úkoly pro děti a CD), “Písničky ze srdíčka” (cyklus 6 obrázků s písničkovou kostičkou), “Kytičky z básničky” a “Zvířátka ze ZOO” vydaných tiskem. S knížkami pro děti pracuje Zdeňka Vápeníková pravidelně V mateřském klubu “Brouček”. Dospělým je věnován cyklus obrazů “Pohled do duše formou obrazu”, též vydaný tiskem.