Visio Art Gallery

Kasl Netrval na výstavě, a přesto jsme ji udělali!

Vernisáž: 6. 4. 2017 v 17:00
Výstava: 3. 4. – 28. 4. 2017

Mirka Vejvodová napsala o výstavě:

Prostě mě naštvali, říká sochař z Plzně nad karikaturou hlavy státu Plzeň – Poměrně netradiční výstavu chystají sochař Vítězslav Netrval z Plzně a malíř Milda Kasl z Dolní Lukavice, kteří spojili síly, aby představili svá díla na společné dubnové výstavě v plzeňské Galerii Visio Art. Výstava „Kasl netrval na výstavě, a přesto jsme ji udělali“ napovídá už svým názvem o tom, že nebude jen tak ledajaká. Nejnápadnější jsou politické karikatury Vítězslava Netrvala, který jak sám říká, jich vytvořil hned deset, protože se prostě naštval „na ty nahoře“. „Musím přiznat, že tomuto jsem se dlouho vyhýbal, ale zlomilo se to loni na podzim s kauzou Brady, když ten pán nedostal vyznamenání a sehrála se kolem toho obrovská komedie. Tehdy jsem přišel tak naštvaný domů, že jsem si nakreslil několik panáků, zahrnul jsem mezi ně hlavu státu, Andreje nebo Ovčáčka a zastavil jsem se až u desátého. Zrovna u toho prezidenta mě inspirovala jedna dobrá kamarádka, kterou napadlo posadit mu popelníček na hlavu,“ směje se Netrval. Další sochy už jsou od politiky vzdálené, i když se vlastně dají zařadit do kteréhokoli odvětví. Jsou zábavné a nepostrádají vtip. „Jedná se o karikatury lidí a zvířátek. Dělám si tak legraci z různých lidských vlastností, takže ta politická karikatura na to vlastně volně navazuje,“ vysvětluje Netrval. Malíř Milda Kasl, který výstavu doplní svými obrazy, představí svou tvorbu z posledních dvou let, ale i díla mnohem starší, některá i z devadesátých let. „Jsou to obrazy, které jsem ještě nevystavoval,“ říká malíř z Dolní Lukavice a ukazuje na svá díla. „Chtěl bych vystavit obrazy inspirované svými cestami, takže nebudu chybět afričtí sloni nebo vzdálené krajiny. Vytvořil jsem také dva autoportréty a na jednom z nich je i moje čtrnáctiměsíční dcerka Josefína,“ říká s tím, že maluje to, co vidí nebo někde viděl. Výstava bude k vidění od 3. dubna, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 6. dubna a úvodního slova se ujme autor zvířátkových večerníčků a současný senátor Václav Chaloupek.

Vítězslav Netrval vlevo, Milan Kasl vpravo

Vítězslav Netrval – sochy

Sochař Vítězslav Netrval patří k tomu nepříliš rozvětvenému rodu výtvarníků, kteří umí ve své tvorbě pracovat s humornou nadsázkou. Dokáže vkusně balancovat s mírou ještě neurážejícího sarkasmu a pohrávat si se shovívavou ironií. Netrvalův sochařský svět je zábavný, ale především navýsost lidský. Sochař v originální svitě svých postaviček zdařile paroduje lidské malosti, s nadhledem ironizuje vlastnosti, chování a projevy rodu Homo Sapiens. Příznačným znakem Netrvalovy tvorby je vzájemné střetávání a prolínání lidského a zvířecího světa. Zvířecí figurky jsou metaforickým obrazem člověčenství, člověčí hrdinové zas nezřídka překypují animálními projevy i chováním. Vzájemná provázanost těchto bytostí, podmíněnost jejich biologických a fyziologických znaků, ale i jejich mentálních projevů, vytváří autentický, lehce nadpřirozený svět, jen zdánlivě existující mimo naši realitu. V tomto světě vedle sebe přirozeně postává zvířecí figura doplněná o lidské atributy i lidská postava ozvláštněna zoomorfními prvky. V námětech Netrvalových soch se objevují úsměvné skeče, ale i vážnější témata, která parodují stereotypy povrchního života kolem nás. Také ve formě je Netrvalova tvorba poměrně variabilní. Původní dřevěné skulptury postupně nahradil autorův zájem o modelovanou plastiku. Prvotní monochrom nahrazuje expresivní barevná nadsázka. I v barevném pojednání až úzkostlivě budovaného tvaru se autor záměrně dostává až na hranici vypjatého naturalismu. S provokující upřímností vrávorá na úzké hraně umění a kýče. Není pochyb o tom, že se svým výtvarným názorem se Vítězslav Netrval programově přibližuje k té linii sochařské tvorby, která v naturalisticky pojaté figuraci kriticky i s humorem odráží naší realitu

Milan Kasl (Milda) – obrazy

se narodil 23. února 1960 v Klatovech, ovšem rodák je z obce Lužany u Přeštic. Do roku 1972 žil v Přešticích, tady vychodil základní školu. S rodiči se přestěhoval do Dolní Lukavice nedaleko Přeštic. Krásné okolí s barokním zámkem, parkem a bažantnicí určitě kladně zapůsobili na jeho výtvarné cítění. V 1975 začal Kasl studovat na gymnáziu v Plzni. Studium dokončil v Blovicích. Dva veselé semestry na učitelství základní školy, kdy dosahoval velmi skvělých výsledků se postupně opět změnily po podařeném přestupu na aprobaci výtvarná výchova – čeština na hrůznou noční můru. Přestup proto, že původně propadl u přijímacích zkoušek z kreslení. Školu opustil v roce 1984 po sedmi semestrech. Rok nato nastoupil Kasl do základní vojenské služby do Písku, kde sloužil celé dva roky. 1988 nastoupil jako referent do Krajského kulturního střediska v Plzni, kde se postupně seznamoval s Plzní i a její kulturou. Později pracoval jako aranžér v Domě kultury Plzeň, dále v několika firmách, kde pracoval jako grafik, nějakou dobu se živil i na volné noze. Od roku 1995 do roku 1999 pracoval v atelieru svého otce opět jako grafik na PC. Do reklamní agentury W&P se dostal jako PC operátor v roce 1999, od roku 2000 do roku 2004 pracoval jako grafik v televizi ZAK v Plzni. V současné době se věnuje pouze malování. Snaží se za inspirací cestovat po světě. Žije a pracuje v Dolní Lukavici.