Visio Art Gallery

Ivan Kundrát, Petr Uhlíř – Obrázky

Vernisáž: 5. 6. 2014 v 17:00
Výstava: 6. 6. – 27. 6. 2014

O autorech:

Ivan Kundrát – narozen 29. 3. 1954 v Chebu, ale většinu života prožil v Karlových Varech. Na základní škole navštěvoval výtvarný obor na zájmové umělecké škole a amatérsky se pokoušel o malování, kresbu i drobné plastiky a to jak na gymnáziu, tak i během studia na Lékařské fakultě v Plzni. Po nástupu do zaměstnání se této zálibě z časových důvodů věnoval jen sporadicky a to až do doby než ho jeho švagr Tomáš Kunc přesvědčil k uspořádání této výstavky a na jejíž realizaci má lví podíl. Ivan Kundrát je ryzí amatér a veřejně se prezentovat nechtěl, ke zvratu došlo na svatbě autorovy dcery, kdy pod vlivem mírné konzumace vína došlo na debatu o umění, které se zúčastnil i Petr Uhlíř a toto je výsledek.


Petr Uhlíř se narodil 22. února 1945 v Plzni, kde trvale žije. Zájem o malování projevoval již na základní škole a později i na střední škole, kdy navštěvoval malířský kurz. Při studiích na vysoké škole technického směru pak přispíval obrázky do studentských novin. Po studiích průběh života zastínil jeho náklonnost k malování a přerušil jeho další výtvarné pokusy na dlouhou dobu. Až v důchodovém věku mohl znovu vyndat malířské náčiní a pokusit se projevit své fantazie a zážitky. K otevření této etapy naplnění života mu pomohla náhoda, kdy dlouholetí kamarádi Ivan Kundrát a Tomáš Kunc při rozhovoru vyprovokovali dnešní počínání. Bez nich by nikdy nenašel sám odvahu. Jedná se o pár amatérských malířských projevů a pokusů z poslední doby, které určitě přítomné překvapí a to stejně jako jejich autora.

Přednáška:

KABALA – ŽIDOVSKÁ MYSTIKA A JEJÍ SPECIFIKA – Mgr. Karel Hrdlička

Ve čtvrtek 12. června 2014 v 18:00 vás Visio Art Gallery srdečně zve na přednášku Karla Hrdličky „ŽIDOVSKÁ MYSTIKA A JEJÍ SPECIFIKA“
(Karel Hrdlička vyučuje hebrejštinu a některé další předměty spojené s judaismem. Doprovází klienty na poznávacích zájezdech po Izraeli a blízkém východě)
Přednáška představí základní myšlenky kabaly – židovské mystiky a její proměny od nejranější fáze až k hnutí novodobého východoevropského chasidismu.
Témata:
1) Učení o dvojím aspektu Boha (Bůh neprojevený a projevený)
2) Sefirotický strom
3) Maase berešit – stvoření světa
4) Maase merkava – vidění Božího trůnu a cesta k němu
5) Základní kabalistická díla a jejich charakteristika
6) Stručné dějiny židovské mystiky