Visio Art Gallery

Andrýsková Jana – Pro Martu a všechny mé anděly

Vernisáž: 2. 12. 2010 v 17:00
Výstava: 3. 12. – 30. 12. 2010

Na vernisáži vystoupí ETURNITY a členové legendárních the Plastic People of the Universe, úvodní slovo pronese skvělá muzikantka Eva Turnová.

Tato výstava vznikla na počest paní Marty Švarcové, která letos podlehla těžké nemoci. Proto i část honoráře chce autorka věnovat na výzkum léčby rakoviny slinivky břišní.

Jana Andrýsková by nemusela dělat nic, protože být tvůrčí znamená žít život tvůrčím způsobem. Celý její život je obraz, kde ve zdánlivém chaosu má všechno svůj niterný řád, protože jej přijímá tak, jak je, s láskou a bez výhrad. Bez zbytečných klišé a příkras a bez uvažování o tom, jestli se něco k něčemu hodí a má-li to tak být anebo ne. Blíží se tak jistým způsobem k malířskému zenu, kde jsou tahy štětcem vedeny nějakou iracionální silou a nejsou poplatné ničemu – žádným školám, vzorům, návštěvníkům a nakonec ani sobě samému. Nejsou tu věci, které se smí nebo které jsou tabu. Vedle démonů a falických symbolů tu mají své místo mouchy, květiny a smrt, protože všechno má svůj smysl, tak jak je vnímáno a prožito někým, kdo našel svůj zdroj a způsob, jak jej chápat a jak z něj čerpat.
Šarmem sobě vlastním víří někdy až příliš akademické vody výstavních síní a lidem, kteří potřebují žít podle šablon, připadá kontroverzní. A tak Jana Andrýsková patří k umělcům, kteří o své genialitě netuší a mají úspěch i přes to, že se vymykají módním trendům. A možná proto svou osobitostí sami pomáhají určovat ty nové.