Visio Art Gallery

Jiří Beran – Malá retrospektiva

Vernisáž: 5. 5. 2009 v 17:00
Výstava: 6. 5. – 29. 5. 2009

Výstavu zahájí Petr Jindra, kurátor sbírek a výstav Západočeské galerie, na vernisáži zahraje flétnové duo sester Ivany a Lenky Rukavičkových.

O autorovi:

Jiří Beran se narodil v roce 1950, je psychiatr a vysokoškolský učitel. Od 80. let působil v Praze a od roku 1995 do dneška je přednostou Psychiatrické kliniky FN a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.
Aktivně se o výtvarné umění začal zajímat ve školních letech. A protože jeho rodiče byli velcí milovníci umění, J. Beran vyrůstal obklopen kvalitními obrazy a byl podporován ve výtvarné činnosti. Základy výtvarného vzdělání získal koncem 60. let u sochaře Miloše Hrušky. Samostatné výstavy obrazů krajin měl ve druhé polovině sedmdesátých let v Praze, Příbrami a v Táboře. Byl členem Výtvarné skupiny lékařů, se kterou se účastnil mnoha kolektivních výstav.
Představujeme Vám výstavu pana doc. MUDr. Jiřího Berana CSc., kterou máte možnost shlédnout ve dnech od 6. do 29. května 2009. Tento umělec dokáže sloučit neslučitelné s neuvěřitelnou lehkostí a elegancí. Tato výstava je koncertem technik a materiálů, spojených do jednoho celku. Některé obrazy na této výstavě vznikly bez použití štětce, rozprašováním akrylových barev na papír. Ukázalo se, že tento postup je nejen rychlý a tím vyhovuje umělcovo omezeným časovým možnostem, ale i výrazově bohatý. Fotografie jsou uspořádány tak, že dávají dohromady samostatný obraz, který sestává jak
z detailů, tak z celkových záběrů a vzniká tím nový pohled na okolní svět. Na fotografických dílech převládají motivy přírody, které nám při běžném shonu unikají. Okna, interiéry, Kristus na kříži a podobná témata nabízí nevšední pohled na krajinu vůkol a nabízí divákovi prostor pro jeho představivost.
J. Beran objevil výtvarné vyjádření v podobě asambláží složených z předmětů, které již dávno skončily své původní použití, ale přes to nemusí být vyhozeny. Mohou dál žít svůj život v jiné podobě. Daruje jim druhý život.
Výstava MALÁ RETROSPEKTIVA je složena do tří okruhů, prvním jsou Jihočeské motivy( latex, barva, pytlovina ) , druhým jsou plastiky a třetím krajiny ve čtvero ročních obdobích ( laky ve spreji + fotomontáže ) Také budou na zahradě galerie vystaveny venkovní objekty. Přijďte se ponořit do světa fantazie s uměleckými díly Jiřího Berana